• Snelle levering
  • In 5 stappen de radiator in je badkamer ontluchten en onderhouden

    De radiator en handdoekdroger in je badkamer moet je regelmatig onderhouden, net als alle andere materialen in de badkamer. Maar hoe begin je hier aan? Wij helpen je bij het onderhoud van je radiator en leggen je in 5 stappen uit hoe je de badkamerradiator kan ontluchten.

    Allereerst: maak de radiator regelmatig stofvrij. Zo is je radiator niet alleen schoon, maar houd je ook het rendement van je radiator op peil. Win-win! Stof verwijderen doe je eenvoudig met een vochtige doek, maar gebruik geen bijtende producten! Een plumeau is handig om het stof van tussen de buizen te halen. 

    Is je radiator aangesloten op de centrale verwarming? Vergeet dan niet de radiator af en toe te ontluchten. In een radiator kan gedurende het jaar lucht komen. We raden dan ook aan jaarlijks je radiator te ontluchten, liefst aan het begin van het verwarmingsseizoen.

     

    Wanneer weet je zéker dat je de badkamerradiator moet ontluchten?

    Het kan zijn dat je borrelende geluiden uit je radiator hoort komen of dat je radiator niet meer goed opwarmt. Wanneer dit gebeurt zitten er hoogstwaarschijnlijk luchtbellen in de leidingen. Dit heeft een negatief effect op het rendement van de verwarming en kan je radiator (door oxidatie) permanent beschadigen. Het is mede daarom sterk aan te raden om je radiator te ontluchten. Dit kan je in een paar simpele stappen eenvoudig zelf doen.

     

    Wat heb je nodig om je radiator te ontluchten?

    • Ontluchtingssleutel of schroevendraaier
    • Grote handdoek of een bakje om water op te vangen
     

    In 5 stappen je radiator badkamer of handdoekdroger ontluchten

    Stap 1: Om te beginnen zet je eerst alle radiatoren op de maximale temperatuurstand en zet je de centrale verwarming minstens 15 minuten aan. Dit om het water in de leidingen en de radiator op te warmen. Zo komt de lucht die in de radiator zit onder druk te staan.

    Stap 2: Vervolgens zet je de centrale verwarming weer uit zodat het water niet meer verder wordt opgewarmd en rondgepompt. Wacht een paar minuten en ga naar de radiator die het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt. Sluit de radiatorkraan en leg de handdoek/het bakje onder de ontluchtingskraan.

    Stap 3: Plaats de schroevendraaier of ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan en draai voorzichtig open tot je de lucht eruit hoort komen. Let op: draai de ontluchtingskraan nooit volledig open! De kans is groot dat je deze niet meer volledig dicht krijgt. Draai de kraan weer dicht wanneer er water begint uit te komen. Het water kan vuil zijn en wat stinken. Dat is volkomen normaal.

    Stap 4: Herhaal bovenstaande stap voor elke radiator. Werk van de benedenverdieping naar de bovenverdieping.

    Stap 5: Zijn alle radiatoren ontlucht? Dan kan je de centrale verwarming weer aanzetten. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel tussen 1,5 en 2 bar ligt. Als dit niet het geval is, dient de ketel bijgevuld te worden tot de druk weer in orde is.

     

    Voila, klaar!

     

    Zit er regelmatig lucht in de leidingen of neemt de druk geregeld af? In dat geval kun je het best contact opnemen met een professionele installateur.